הגנה מפני ארנונה רטרואקטיבית: תביעת רשלונות נגד מחלקת ארנונה של עיריית חולון

מאמר זה הוא השלישי בסידרה שעוסקת בחיובי ארנונה רטרואקטיביים ועוסק בחלק הכי מעניין: מה אפשר לעשות?

אפשר לקרוא את המאמר הראשון בסדרה שעסק בהגדרת הארנונה הרטרואקטיבית בנזקים שהיא גורמת, וגם את המאמר השני בנושא התוקף של ארנונה רטרואקטיבית ומתי מותר לעיריה לחייב נישום על שנים קודמות.

כיצד להתגונן מחיוב רטרואקטיבי?

ההתמודדות עם חיוב רטרואקטיבי מצריכה ידע משפטי מעמיק והבנה מעמיקה של דיני הארנונה. להלן מספר אפשרויות להתגונן מחיוב מסוג זה:

  • הסדר פשרה: השלב הראשון והמהיר ביותר לטיפול בכל תיק משפטי – ובמיוחד חיוב ארנונה רטרואקטיבי הוא נסיון להגיע לפשרה. מהנסיון של המשרד שלנו כמייצג הן של עיריות והן של נישומים הסיכויים להסבר פשרה טובים במיוחד במקרים בהם הארנונה ישנה מאד או שהנישום חסר יכולת לשלם. במצב כזה, אפשר להגיע להסדר פשרה עם הרשות המקומית אפילו אם הטיעונים המשפטיים חלשים, במסגרתו יופחת סכום החיוב או יינתן תנאי תשלום נוחים יותר.
  • הגשת ערר לעירייה: אם העיריה מסרבת להגיע להסדר פשרה השלב הבא הוא הגשת ערר על שומת הארנונה על השומה. הליך זה הוא פנימי בין הנישום לעיריה ולא עובר דרך בתי משפט, ולכן הוא לרוב מהיר למדי. מצד שני, בגלל שהעיריה היא זו שמחליטה אם לקבל את הערר, ברור שלרוב היא תעדיף לדחות אותו, ולכן עורך דין שכותב ערר חייבים לנסח את הערר באופן הכי משכנע שיגרום לעיריה להבין שלא כדאי לה ללכת לבית משפט על השומה.
  • הגשת עתירה: אם העיריה דחתה את הערר אפשר להגיש עתירה לבית המשפט המחוזי. העתירה מתנהלת באופן הפוך מהערר: היא חיצונית לעיריה ומתרחשת בבית המשפט (המחוזי. לא צחוק!). כך שהכל יותר איטי, יותר מסובך ויותר יקר. מנגד הערכאה החיצונית הוגנת יותר מהעיריה.
  • תביעה לפיצויים: במקרים מסוימים, ניתן לתבוע את הרשות המקומית לפיצויים בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מהחיוב הרטרואקטיבי.

מקרה עיריית חולון: ההגנה הכי טובה היא ההתקפה!

כאשר הנזקים של החיוב הרטרואקטיבי הם כבדים אפשר לתבוע את העיריה בחזרה! התביעה הנגדית יכולה להיות בעילות של רשלנות, התעמרות, ואפילו של לשון הרע. לדוגמה, כשהעיריה מבצעת עיקול ושלא כדין ופוגעת בדירוג אשראי של בעל עסק עומדת לו הזכות לתבוע את הפגיעה בשם הטוב שלו.

מקרה כואב במיוחד שהמשרד שלנו טיפל בו היה מול עיריית חולון ונגמר בהגשת תביעה נגד מחלקת ארנונה של העיריה. העיריה הטילה על אשה קשת יום שהתגוררה בדירת עמידר את חובות הארנונה של הגרוש פושט הרגל שלה שאותה הוא עזב עוד בשנות התשעים ומעולם לא התגורר איתה בנכס המחוייב. בעוד המאבק המשפטי נמשך החל בבניין תהליך של תמ"א 38 שאמור היה להקנות לאישה בעלות על דירה ולהפוך אותה, לראשונה בחייה, למישהי שאינה נזקקת סעד.

אולם העיריה השתמשה בסנקציות מנהליות, כולל הסמכות למנוע אישור החלפת בעלות בדירה באופן שמנע מהדיירת לרשום את הנכס על שמה ולהשתתף בפרוייקט. וכך היא מצאה עצמה תקועה בבניין שעובר הריסה ובניה מחדש, ללא חשמל וללא מים וגם ללא שכנים (אבל כן עם המון פועלים זרים מחוץ לחלון שלה משש בבוקר. היא הגיעה עד לבג"ץ שחייב את העיריה לאפשר לה לרשום את הדירה על שמה, אבל בשלב זה הפרוייקט כבר הסתיים והזכות שלה איבדה תוקף.

בשלב זה, הוגשה תביעה נגד מחלקת הארנונה של עיריית חולון בסך של מיליון ורבע שח על הנזקים ועוגמת הנפש שנגרמו.

לסיכום: ארנונה רטרואקטיבית היא מכה. אבל אפשר להילחם בחזרה

החיוב הרטרואקטיבי בארנונה הוא נושא מורכב המצריך טיפול משפטי מקצועי. עורך דין המתמחה בתחום הארנונה יוכל לבחון את נסיבותיו של כל מקרה לגופו ולסייע לנישום למצוא את הפתרון המשפטי המתאים ביותר.

תנו לי לפתור לכם את הבעיות!
השאירו פרטים ואחזור אליכם

מידע נוסף בנושא