8 עילות לביטול עיקולים על חשבון הבנק שלכם

השבוע ביטלתי עיקול לא הוגן על חשבון בנק של לקוח.  לאיש יש נכס על קו החוף בנתניה שיום אחד יהיה שווה הרבה כסף, אבל היום הוא דירה עם בעיות רישום בטאבו שיש עליה סכסוכים מכאן ועד עירית נתניה.  העיקול במקרה הזה היה תרגיל משא ומתן – הם רצו ממנו כסף שלא הגיע להם, וחשבו שאם הוא יהיה חנוק כלכלית הוא יתפשר איתם.

העילות לעיקול היו כה שקופות שמכתב נזעם וכמה שיחות טלפון השיגו את הסרת העיקול במהירות, אבל הלחץ של הלקוח הזכיר לי כמה עיקול חשבון בנק הוא חרב מעל הראש של אלפי אזרחים, וכמה קשה לאדם פשוט לראות מה שרואה עו"ד מנוסה – שעיקולים הם לרוב אמצעי של הרשות להשגת מטרה. וצריך לנהל אותו ככה.

אז הנה הסבר על הסרת עיקולים שכולל את הפואנטה: מתי עורך הדין שלכם ישיג ביטול מהיר (וזול) של העיקול, ומתי אתם בבעיה אמיתית.

עיקלו לכם חשבון או רכוש בגין חוב ארנונה? ייתכן שאפשר לבטל זאת – חייגו עכשיו 054-466-4051

המסגרת החוקית להטלת עיקול בגין חוב ארנונה

סמכות הרשות המקומית להטיל עיקול על חשבון בנק מעוגנת כאמור בסעיף 11א לפקודת המסים (גבייה), אשר מתיר גביית ארנונה בדומה לגביית מסים אחרים, תוך שימוש באמצעים שונים המפורטים בפקודה ובחוק ההוצאה לפועל.

הפעלת סמכות זו אינה חפה ממגבלות. בתי המשפט דורשים מהרשויות לפעול בסבירות, במידתיות ובתום-לב בגבייה, לרבות הטלת עיקולים. עקרונות אלה נגזרים מהמשפט המנהלי הכללי ומוצאים ביטוי בפסיקה ענפה.

5 עילות משפטיות ביטול עיקול

אם אתם רוצים ללכת בכוח החוק, לפניכם 5 עילות משפטיות מרכזיות שיכולות לשמש בסיס לבקשה לביטול עיקול שהוטל בגין חוב ארנונה.  היתרון של עילות משפטיות הן שאפשר ללכת איתן לבית משפט, ואם צריך אז גם לערעור.

  1. התיישנות החוב: סוגיית התיישנות חוב ארנונה נדונה לא אחת בפסיקה. בהתאם לדין, חוב ארנונה מתיישן לאחר תקופה של שבע שנים ממועד היווצרותו, כפי שנקבע למשל בפס"ד עע"מ 8832/12  עיריית חיפה נ' יצחק סלומון בע"מ. אם חלפה תקופת ההתיישנות, הרשות אינה רשאית עוד לגבות את החוב, ועיקול שהוטל בגינו דינו להתבטל.
  2. פגמים בהליך ההטלה: הליך הטלת העיקול חייב להיות תקין ולעמוד בדרישות הדין. אי-מסירת התראה כדין לחייב, פגמים בצו העיקול או אי-עמידה בהוראות פרוצדורליות אחרות עלולים להוביל לביטול העיקול.
  3. חוסר סבירות או מידתיות: בית המשפט העליון קבע לא אחת כי פעולות הרשות המנהלית, לרבות הליכי גבייה, חייבות להיות סבירות ומידתיות (בג"ץ מנע ואח' נגד רשות המסים ואח'). הטלת עיקול משמעותי על סכום חוב קטן באופן יחסי, כאשר קיימים אמצעי גבייה פחות פוגעניים, עשויה להיחשב כבלתי סבירה או מידתית.
  4. טענות לגופו של חוב: במקרה בו קיימת מחלוקת מהותית לגבי עצם קיומו של החוב או גובהו (למשל, טעות בשטח הנכס או בשיעור הארנונה), יש להגיש השגה או ערר על שומת הארנונה בהתאם להוראות פקודת העיריות. במקביל, ניתן לבקש עיכוב הליכי גבייה, לרבות ביטול עיקול זמני, עד להכרעה בהשגה או בערר.
  5. הסדר חוב: ניהול משא ומתן עם הרשות המקומית במטרה להגיע להסדר חוב, הכולל פריסת תשלומים או הפחתה בסכום החוב, יכול להוביל להסרת העיקול כחלק מתנאי ההסכם.

3 עילות אנושיות לביטול עיקול

בניגוד למה שנהוג לחשוב על פקידי ארנונה (ואולי גם על עורכי דין…) הם עדיין קצת אנושיים, ולפעמים אפשר לשכנע אותם גם בנימוקי אנושיות.  מו"מ כזה הוא מרוכב יותר, כי אף פקיד ארנונה לא יכול לחלק יותר מדי הקלות כאלו, ודורש הוכחה כפולה: הלקוח צריך להיות משכנע מאד רגשית כדי שהפקיד לא יחשוב שעובדים עליו, ועורך הדין צריך להכיר את פקיד הארנונה מספיק טוב כדי שהפקיד יאמין לו שמדובר במקרה חריג.

  1. מצוקה כלכלית:
    נדיר מאד שעיריות מסירות עיקול בשל מצוקה כלכלית.  אחרי הכל, המנגנון שנועד לשרת את העניים הוא מנגנון ההנחות בעיריה, ואם ועדת הנחות לא השתכנעה שאתה במצוקה אז פקיד הגביה בטח לא אמור להשתכנע. אבל במקרים נדירים, שעוסקים במצוקה חדשה מאד לא היה זמן לפנות לועדת הנחות, זה יכול לעבוד.
    לדוגמה בתקופת המלחמה או בקורונה עיריות באו לקראת נישומים ולהימנע מעיקולים.  גם אם יש לכם סיפור (מתועד היטב!) על מחלה קשה או מילואים יכול לעזור. כאן עורך הדין נמדד לא  בידע המשפטי אלא בכושר השכנוע וביכולת ליצור קשר אישי גם עם הלקוח וגם עם פקיד השומה.
  2. נזק עסקי:
    זהו מקרה פרטי של עילת ה'מידתיות' – כאשר העיקול מסכן פרנסה של אנשים שאינם קשורים לחוב, כגון ספקים, לקוחות וכד' העיריה תחשוב פעמיים. במיוחד העיריה תיזהר מהטלת עיקול שייגרום לפיטורי עובדים.  כאן תפקיד העו"ד דווקא כלכלי וחשבונאי ולהראות איך הנזק התזרימי יפיל עסקים ואנשים פרטיים נוספים.
  3. לשון הרע:
    זהו מקרה חריג שבו עורך הדין מתקיף את העיריה במקום להתגונן.  הרעיון הוא שהודעת עיקול שנמסרת לבנקים מוגדרת כ'לשון הרע' שהעיריה הוציאה לנישום.  ככזו היא חייבת לעמוד בדרישה מוגברת של הוכחה עובדתית.  במצב כזה אם החוב עצמו נתון במחלוקת אפשר לאיים על העיריה שהטלת עיקול תחשוף אותה לתביעה נגדית.
    הפעם תפקיד עורך הדין הוא להציג איום משכנע מבחינה משפטית ועובדתית מצד אחד.  מנגד עליו לשמר ערוצי קשר פתוחים לעיריה ולנהל מו"מ לסגירת העיקול והסדרת החוב. לדוגמה, בתיק ארנונה שניהלנו מול עיריית חולון הצלחנו להוריד חוב באופן דרסטי.

חשיבות הייצוג המשפטי

עיקולים בגין חוב ארנונה עלולים להוות נטל כבד, אך חשוב לזכור כי קיימות דרכים משפטיות להתמודד איתם. הכרת המסגרת החוקית, העילות האפשריות לביטול וייעוץ משפטי יגנו על זכויותיכם. אל תהססו לפנות לקבלת סיוע משפטי מקצועי בהקדם.

ההתמודדות עם הליכי עיקול בגין חוב ארנונה היא סוגיה משפטית מורכבת הדורשת הבנה מעמיקה של החוק והפסיקה הרלוונטית. פנייה לעורך דין המתמחה בתחום הארנונה והליכי גבייה היא חיונית לצורך הערכת סיכויי הביטול. אם יוצאים לדרך על עורך הדין לדייק בנימוקים לביהמ"ש או לרשות המקומית, ולנהל מו"מ יעיל.

ביטול עיקול ארנונה

ביטול עיקול ארנונה

ביטול עיקול ארנונה הוא הליך משפטי-מנהלי המאפשר לנישומים להסיר עיקולים שהוטלו על ידי רשויות מקומיות בגין חובות ארנונה. רשויות מקומיות בישראל מוסמכות לנקוט בהליכי גבייה מנהליים, לרבות הטלת עיקולים על חשבונות בנק, משכורות, רכבים, נכסי מקרקעין ונכסים אחרים, וזאת מכוח פקודת המסים (גבייה). עיקולים אלה, המוטלים ללא צורך בהליך משפטי מקדים, מהווים אמצעי לחץ משמעותי על החייבים לשלם את חובותיהם. עם זאת, במקרים רבים עיקולים מוטלים בטעות, בחוסר סבירות, או תוך פגיעה בזכויות החייב, ובמקרים אלה קיימת אפשרות לפעול לביטולם. ביטול עיקול יכול להתבצע במספר דרכים: הסדרת החוב באמצעות תשלום או הסדר תשלומים, פנייה ישירה למחלקת הגבייה ברשות המקומית, או נקיטת הליכים משפטיים. אל תתמודדו לבד מול העיקול – עו"ד רבקה שפדוב תפעל להסרתו במהירות: 054-466-4051

ביטול עיקול ארנונה – עילות ומסלולים אפשריים

ביטול עיקול ארנונה אפשרי במספר מקרים ובמסלולים שונים. עילות אפשריות לביטול עיקול כוללות: עיקול שהוטל על חוב מתיישן, עיקול שהוטל ללא מתן התראה מתאימה כנדרש בחוק, עיקול בסכום העולה על גובה החוב, עיקול שהוטל על נכסים החסינים מפני עיקול לפי החוק (כגון קצבאות מסוימות או סכום מינימלי בחשבון הבנק), עיקול שהוטל עקב טעות בזיהוי הנכס או החייב, או עיקול שהוטל על אף שהחוב שנוי במחלוקת והנישום הגיש השגה או ערר שטרם הוכרעו. המסלולים לביטול עיקול כוללים: פנייה למחלקת הגבייה ברשות המקומית בבקשה לביטול העיקול, הגשת השגה על עצם החוב, פנייה לממונה על הגבייה במשרד הפנים, הגשת עתירה מנהלית לבית המשפט לעניינים מנהליים, או במקרים חריגים, פנייה לבג"ץ.

אסטרטגיות מעשיות וטיפים חשובים

התמודדות אפקטיבית עם עיקול ארנונה וביטולו דורשת פעולה מהירה ומושכלת. ראשית, חשוב לברר את מקור החוב, גובהו המדויק, והאם הוא כולל ריביות והצמדות. שנית, יש לבדוק האם העיקול הוטל כדין, ובפרט האם ניתנו ההתראות הנדרשות. שלישית, במקרים של מצוקה כלכלית, מומלץ לפנות לרשות בבקשה להסדר תשלומים, אשר בדרך כלל יוביל להסרה מיידית של העיקול. רביעית, אם מדובר בחוב שנוי במחלוקת, יש להגיש השגה או ערר מנומקים, ובמקביל לבקש את השהיית הליכי הגבייה עד להכרעה. חמישית, במקרים חמורים של פגיעה בזכויות או התנהלות בלתי סבירה, יש לשקול פנייה לערכאות משפטיות. חשוב לזכור כי הליכי גבייה, לרבות עיקולים, כפופים לכללי המשפט המנהלי ולעקרונות הסבירות וההגינות, ובתי המשפט נוטים להתערב כאשר רשויות חורגות מכללים אלה.

עו"ד רבקה שפדוב מתמחה בביטול עיקולים שהוטלו בגין חובות ארנונה ומיסים מוניציפליים אחרים. הניסיון העשיר שלה והבנתה המעמיקה בדיני הגבייה המנהלית מאפשרים לה לפעול במהירות וביעילות להסרת עיקולים.

בזכות כישורי המשא ומתן המצוינים שלה ויכולתה להציג טיעונים משפטיים משכנעים, הצליחה לבטל עיקולים רבים ולהשיג הסדרי תשלום נוחים עבור לקוחותיה, תוך הבנה מעמיקה של הצרכים הייחודיים של כל מקרה.

לבדיקת העיקול וקבלת ייעוץ מיידי – פנו לעו"ד רבקה שפדוב בטלפון 054-466-4051

ביטול עיקול ארנונה
תנו לי לפתור לכם את הבעיות!
השאירו פרטים ואחזור אליכם

מידע נוסף בנושא