חרדה מהופעה בבית משפט היא תופעה נפוצה שמשפיעה לעיתים קרובות על תוצאת המשפט, לפעמים בצורה דרסטית. חרדה מדיון משפטי מופיעה אצל בעלי דין רבים: גם תובעים, גם נתבעים גם עדים ואפילו לא מעט עורכי דין סובלים ממנה. הנסיון מלמד שאין 'מגזר' שמחוסן מחרדה זו: כל הגילאים, כל המעמדות, כל רמות ההשכלה או ההכנסה. החרדה לרוב תהיה חריפה יותר בשלב המשפט הקריטיים: בדיון המקדמי, בהוכחות ובסיכומים, אבל היא מסוכנת אפילו בדיון הפרוצדורלי הכי קטן.
תובע או נתבע שנותן לחרדה שלו לפגוע בביצועים שלו בדיון עשוי לקבל החלטה לרעתו שאחר כך קשה מאד, ולפעמים בלתי אפשרי לשנות. לכן, כבר מתחילת הקריירה שלי – אפילו כשעוד הייתי מתמחה ברשות המיסים – תמיד דאגתי לתמוך בעדים שלי (אז עוד לא היו לי לקוחות…) תוך שימוש באותם כלים לטיפול בחרדה שבעזרתם אני עצמי למדתי להתגבר על חרדת-קהל לפני שהתמניתי למדריכת דיבייט.
דוגמה קטנה לכלי שתמיד עזר ללקוחות שלי וגם אתם תוכלו להשתמש בו בקלות: תתרכזו בכמה שהלחץ שאתם מרגישים מופעל באותה מידה גם על היריב שלכם, ושרוב הסיכויים שבמקרה שלו אף אחד אפילו לא עוזר לו 😉
במאמר זה, אני רוצה להסביר קצת את התיאוריה ואז את הגישות לטיפול. נתחיל בהבנת הסיבות אפשריות לחרדה מהופעה בבית משפט, ולרוב מדובר בכמה מרכיבים ביחד:
- חרדת קהל רגילה.
- חוסר ודאות לגבי מה שיקרה בבית המשפט.
- חשש מפני תוצאות המשפט.
- לחץ חברתי.
- חוסר ניסיון בהופעה בפני קהל.
- בושה מהצורך להתייצב לדיון.
הפתרונות המהירים (במיוחד לדיון קרוב)
השלב הראשון לטיפול בחרדה הוא להבין שיש לה פתרונות. הנה כמה טקטיקות מהירות לשיפור ההרגשה והביצועים.
- בקשו עזרה מעורך הדין שלכם. זו אחריות שלו להכין אותכם גם בהיבט הרגשי ולא רק הראייתי או המשפטי.
- התכוננו היטב למשפט. ככל שתדעו יותר על ההליך המשפטי, כך תרגישו יותר בטחון.
- תרגל את ההופעה שלכם. ככל שתרגישו יותר בנוח עם מה שאתם אומרים, כך תרגישו פחות חרדה. מקום טוב לתרגל דיון כזה הוא במועדון דיבייט.
- בקרו בדיון אחר לפני הדיון שלכם. אם זו פעם ראשונה שלכם בבית משפט כדאי מאד שתגיעו כמה ימים קודם לדיון אחר כדי להתרשם. חשוב להגיע לדיון בערכאה זהה לשלכם.
- הכירו את סימני החרדה שלכם. כשאתם מזהים את הסימנים הראשונים לחרדה, קחו צעדים כדי להרגיע את עצמכם.
- הימנעו מכדורים ותרופות. נוגדי חרדה הם ברובם כדורי הרגעה שישפיעו לרעה על החדות וההופעה שלכם.
- טפלו לעומק בחרדת קהל שלכם. אם החרדת קהל שלכם חריפה או עשויה להשפיע לרעה על תוצאות הדיון שווה להשקיע בטיפול מקצועי לחרדת קהל.
טיפול עומק בחרדה מדיון משפטי
אם החרדה שלכם חמורה, או אם היא מפריעה לתפקוד היומיומי שלכם, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית. קורס מסודר לוקח אמנם קצת זמן וגם עולה קצת כסף, אבל המחיר של תפקוד לקוי במשפט הופך את ההשקעה הזו למשתלמת מאד. הנה האסטרטגיות העיקריות שהוכיחו עצמן ללקוחות שלי:
- חשיפה הדרגתית: הטכניקה היעילה ביותר: עשו את הדבר האמיתי. חשיפה הדרגתית היא תהליך של חשיפה לגורם החרדה באופן הדרגתי. תהליך זה יעזור לכם ללמוד להתמודד עם החרדה שלכם בצורה יעילה יותר.
- טכניקות הרפיה: טכניקות הרפיה, כגון נשימות עמוקות או מדיטציה, עוזרות להפחית את הסימפטומים הפיזיים של החרדה, כגון קצב לב מואץ או הזעה.
- חשיבה רציונלית: היא שיטת טיפול קוגנטיבית בה תזהו ותנטרלו מחשבות שליליות או מעוותות. שיטה זו יכולה לעזור לכם לשנות את התפיסה שלכם לגבי הגורם החרדה, ובכך להפחית את החרדה עצמה.
אם אתם מתמודדים עם חרדה מהופעה בבית משפט, זיכרו שאתם לא לבד. ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה זו, ועם תמיכה נכונה תוכלו להתגבר עליה ולהופיע בבית המשפט בצורה בטוחה ויעילה.
אם אתם בחרדה לקראת הליך משפטי דברו איתי ונפתור אותה ביחד.