חוב ארנונה ישן מרגיש כמו מכה מתחת לחגורה: פתאום העיריה שולחת דרישת תשלום על סכומי עתק מלפני שנים רבות ואין לכם דרך להתגונן בגלל הזמן שחלף. אבל לעורך הדין שלכם עצם הזמן הרב הוא כלי עבודה חזק. ואם לקחתם עורך דין טוב הוא יוכל לנצח את העיריה ולבטל – או לפחות להקטין – אפילו אם החוב אמיתי!
לרשות מקומית ישנן מספר דרכים לגבות חובות ארנונה וביניהן: תביעה משפטית, הליכי גבייה מנהליים או אי מתן אישור למכירת נכס עד הסדרת החוב (גבייה פסיבית).
במאמר זה אפרט על קצה המזלג על האפשרויות השונות העומדות לרשות במקומית לגביית החוב ובאילו מצבים עומדת לכם הזכות לביטול חוב הארנונה.
ארנונה הוא תשלום שנתי שמוטל על ידי עיריות ורשויות מקומיות על נכסים בתחומן. תשלום זה נועד לממן את השירותים המוניציפליים הניתנים לתושבים, כגון ניקיון, תאורה, ביטחון ופיתוח תשתיות. כאשר הארנונה אינה משולמת בזמן נוצר חוב ארנונה שיכול בקלות להכפיל את עצמו עקב ריבית וקנסות. לא נדיר שמגיע אלי חוב ארנונה של עשרות אלפי שקלים שבו הקרן (הסכום המקורי לתשלום) היתה אלפים בודדים.
עם זאת, ייתכן שיהיו מצבים בהם אדם יקבל דרישה לתשלום חוב ארנונה עבור תקופה עברה, ויתברר כי חוב זה התיישן.
התיישנות תביעה משפטית (של ארנונה ובכלל)
מהי התיישנות?
התיישנות היא מושג משפטי הקובע כי לא ניתן להגיש תביעה משפטית בגין עילת תביעה לאחר שחלפה תקופה מסוימת. תקופת ההתיישנות עבור חוב ארנונה היא 7 שנים ממועד היווצרות החוב. משמעות הדבר היא שאם רשות מקומית לא נקטה בהליכי גבייה משמעותיים כנגד החייב במשך 7 שנים, היא לא תוכל עוד לתבוע אותו בבית משפט על מנת לגבות את החוב.
מה נחשב להליך גבייה משמעותי?
הפסיקה קבעה כי לא כל פעולה שנקטה רשות מקומית מהווה הליך גבייה משמעותי. להלן מספר דוגמאות לפעולות שנחשבות כהליכי גבייה משמעותיים:
- הגשת תביעה משפטית.
- הוצאת צו עיקול.
- שליחת התראות מפורטות לחייב.
- ניסיון הסדרת חוב מול החייב.
חשוב לציין שגם אם רשות מקומית נקטה בהליכי גבייה משמעותיים במהלך 7 השנים הראשונות, אך לאחר מכן לא פעלה במשך תקופה ארוכה, ייתכן שניתן לטעון להתיישנות החוב.
מה לעשות במקרה של חוב ארנונה שהתיישן?
אם קיבלתם דרישה לתשלום חוב ארנונה שאתם סבורים שהתיישן, התחילו בלאסוף את כל המסמכים, ומיד לאחר מכן – אפילו בטרם סיימתם לאסוף אותם מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום הארנונה.
עורך הדין יוכל לבחון את המקרה שלכם ולייעץ לכם כיצד לפעול: איזה מסמכים כדאי לאסוף (ואיזה מסמכים מסוכן לבקש הי הזמנה שלהם תהווה ראיה לכך שאתם מודים בחוב!), איזה פעולות מקדימות כדאי לבצע (להסדיר נכסים בלתי רשומים) ואיך לגשת לעירייה.
התיישנות לעומת שיהוי
אפילו אם אין התיישנות פורמלית, אבל חלף זמן רב עדיין עורך הדין שלכם יכול לפעול. לדוגמה, לאחרונה נתקלתי בחייב לקוי בנפשו שקיבל דרישת תשלום מעיריית תל אביב על עסק שהחזיק בדרום תל אביב בשנות ה-90.
עיריית תל אביב היא עירייה מאד מסודרת (ולכן לא קל לתקוף אותה משפטית) ובאותו מקרה העירייה דווקא קיימה הליכי גביה כל כמה שנים ולכן לא היה רצף של 7 שנים ללא גביה. אבל, העובדה שבין נסיון לנסיון חלפו כמה שנים, ושהזמן המצטבר הוא קרוב לשלושים שנה איפשר לי לטעון לשיהוי.
שיהוי אינו התיישנות. אין כאן שעון שמצלצל בחצות והופך ברגע את כרכרת החוב לדלעת. שיהוי הוא דבר יחסי ותלוי במידה רבה ביכולת של עורך דין לטעון לאי-הוגנות (שגם היא דבר יחסי) בנסיון הגביה של העירייה והיכולת של החייב להתגונן.
איך לנצח בדיון משפטי על התיישנות חוב ארנונה?
- שמרו על כל המסמכים הרלוונטיים הקשורים לחוב, כגון דרישות תשלום, התראות, התכתבויות עם הרשות המקומית וכדומה.
- אל תתעלמו מדרישות תשלום שאתם מקבלים מהרשות המקומית, גם אם אתם סבורים שהחוב התיישן. ייתכן שהרשות תנקוט בהליכי גבייה כנגדכם, ואז יהיה לכם קשה יותר לטעון להתיישנות.
- פנו לעורך דין בהקדם האפשרי, ככל שחולף יותר זמן, כך קטן הסיכוי שתוכלו לטעון להתיישנות החוב.